Zoeken
  • Karine Plas

Ik ben boos!

Bijgewerkt: 1 jul 2020

Als mensen niet bereid zijn om te leren hoe ze met hun hond kunnen communiceren, dan zouden ze niet moeten beginnen aan een hond.


Toegegeven, deze blog is geschreven uit frustratie en vaak is dat niet het beste vertrekpunt om constructieve berichten de wereld in te sturen maar dit moet me even van het hart.


Honden zijn geen gebruiksvoorwerpen. Je koopt ze niet kant en klaar om ze daarna terug te sturen omdat ze niet functioneren zoals je had verwacht. Een hond is een levend wezen dat in eerste instantie opgevoed moet worden. Als je daar niet toe bereid bent, koop dan geen hond.

Deze boodschap heb ik al 1000 keer gelezen wanneer ze werd neergepend door collega's en ik dacht altijd: klopt! Maar misschien moeten we ons wat milder opstellen ten opzichte van deze nieuwe hondeneigenaren. Ze wisten niet waar ze aan begonnen en nu is het aan ons om ze bij te staan met raad en daad om ze helpen een goeie band op te bouwen met hun viervoeter.


Het verschil


Waarom ik vandaag dan toch deze blog schrijf? Omdat ik het beu ben dat mensen excuses blijven zoeken om de verantwoordelijkheid van zich af te schuiven. Als je een pup van 10 weken laat loslopen in je huis en hij heeft ergens zijn behoefte gedaan, dan is dat NIET omdat die pup jou wil pesten. Dan is dat omdat jij zijn zindelijkheidstraining niet voldoende serieus neemt. En ja het kan zijn dat je vrienden een pup hebben die meteen zindelijk was van de eerste dag dat ie in huis kwam, maar dan is dat hoogst waarschijnlijk omdat de fokker al veel tijd en energie in de zindelijkheidstraining heeft gestoken. Niet omdat de pup van je vrienden 'goed' is en die van jou 'fout'.


De boosheid voorbij


Zo, dat moest er effe uit! Maar wat betekent dit nu concreet voor Dogconsult? Dit betekent dat ik me vanaf nu 100% ga houden aan het feit dat ik een hondenschool ben voor mensen.

Ik deel mijn kennis met jou. Ik leer jou hoe je een hond kan opvoeden en trainen.

Vergelijk het met bijvoorbeeld leren piano spelen. Het is niet omdat je een piano koopt dat je hem meteen kan bespelen. Neen, dit vraagt een inspanning van jouw kant. Wanneer je piano niet het geluid maakt dat jij wil, dan betekent dat hoogstwaarschijnlijk niet dat er iets mis is met je piano. Maar misschien wel dat er iets mis is met je techniek. Ik leer jou hoe jij het geluid uit je piano kan krijgen dat jij wil. Op voorwaarde dat jij bereid bent om in eerste instantie naar jezelf te kijken, je techniek bij te schaven en te oefenen.


Geduld


Het lijkt misschien niet zo uit het voorgaande, maar ik heb enorm veel geduld. Een pup opvoeden neemt ongeveer 2 jaar in beslag. Gedurende die 2 jaar is de aandacht die je aan je hond besteedt ongeveer evenredig aan de aandacht die je aan een kind besteed. En hond opvoeden is ook iets wat je altijd aan het doen bent zodra je bij je hond bent. Als jij aan het koken bent en je zet je pup in zijn bench, dan ben je hem aan het opvoeden. Dit is iets waar je je als eigenaar goed van bewust moet zijn. En net zoals een kind na 100 keer het verschil tussen rood en groen te hebben laten zien, misschien hierin af en toe nog fouten zal, zal ook je pup na 100 keer af en toe nog een fout maken en per ongeluk binnen zijn behoefte doen of iets stuk bijten wat niet van hem is. Is dat frustrerend? Ja. Is het menselijk dat je af en toe de moed verliest en het niet meer ziet zitten? Ja. Ben ik er dan voor je? Ja. Zolang jij er tijd en moeite in steekt, doe ik dat ook. Met veel liefde en geduld.
29 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven