Zoeken
  • Karine Plas

Hoe maak ik mijn pup zindelijk

Bijgewerkt: 1 jul 2020

Die dag aan de telefoon:

Klant: "ik heb een puppy en die plast in huis, kan u dit afleren"

Ikke: "ja, je kan een hond leren dat hij zijn behoefte buiten moet doen. Heeft u al iets geprobeerd van zindelijkheidstraining?"

Klant: "mijn schoonzus heeft ook een pup en die is zelfs een week jonger en die plast niet in huis. Mijn schoonzus heeft die niks moeten leren."

Ikke: "dan heeft uw schoonzus geluk gehad, de meeste pups moeten écht wel LEREN om niet in huis te doen. Heeft u een bench?

Klant: "zo'n kooi?!?! Neen, ik vind da zielig, ik kan mijn hond toch niet opsluiten. Dat is precies een gevangenis!!"


Tja... voor iedereen die nog twijfelt: honden worden (bijna nooit) vanzelf zindelijk. Als je pup reeds zindelijk is als hij in huis komt, dan heeft de fokker waarschijnlijk al wat werk gestoken in de zindelijkheidstraining van je hond. De meest pups komen toe in hun nieuwe thuis tussen de 8 en de 12 weken en zijn dan helaas nog niet zindelijk (lees even goed: tussen de 8 en 12 weken, wij mensen doen er gemiddeld 2 jaar over vooraleer we zindelijk zijn!)


Een hond is niet van nature zindelijk. Tijdens de eerste weken leert de moeder de pup wel dat hij het 'nest' niet mag bevuilen. We kunnen hier op voortbouwen door onze hond heel duidelijk te maken wat zijn 'nest' is.

De bench is geen gevangenis, het is een middel dat we kunnen gebruiken om onze hond duidelijk te maken wat zijn 'nest' is.

Beeld je in, je bent een kleine pup van 8 weken. Het enige wat je kent is je nest met je moeder, je broers en je zussen. De eerste weken kom je de werpkist niet uit. Daarna wordt er een veilige zone voor je gemaakt met een puppy hek. Af en toe ga je met heel de familie naar buiten, effe wat chillen op het gazon. Veel verder komen de meeste pups niet.

Dan plots komen er een stel mensen die je nog nooit van je korte leven gezien hebt, ze nemen je mee in een vreemd bewegend ding dat je en weer schud, ze zetten je neer op een plek waar je niets kent en waar je ook niet kan kijken naar je moeder of naar je broers en zussen voor raad.

Je moet dringend een plasje doen maar waar oh waar?

Op het tapijt? NEE

Op de parket? NEE

Onder de stoel? NEE

In de zetel? NEE

Wat je ook probeert, niets is goed....


Duidelijke grenzen.


of je hebt als pup wat meer geluk: na de wiebelige rit wordt je op een plekje neergezet waar je je mama en je broers en zusjes nog ruikt. Het is niet groot, je kan er net in rechtstaan en ronddraaien. Er ligt een zacht kussen in en wat lekkers. Je kan erin en eruit wanneer je zelf wil! Rond dit plekje staat een hek. in de ruimte ertussen staat een kommetje met drinken, er ligt een pluchen dier, een bal een bot om op te knagen én een witte doek. Je moet dringend een plasje maar waar oh waar? Op het plekje dat naar mama ruikt? Neen, dat zou mama niet fijn vinden? Op de speelgoedjes? Neen, want dan kan ik er niet meer mee spelen. Op de witte mat? Ja, dan daar maar, WANT ER IS GEEN ANDERE RUIMTE.


Zindelijkheidstraining.

De kunst van de zindelijkheidstraining bestaat erin het je pup zo makkelijk mogelijk te maken. Beperk zijn keuzemogelijkheden en de kans dat hij de juiste maakt is veel groter.

Geef je hem daarentegen teveel opties dan is de kans dat hij een fout maakt veel groter.


Beperk daarom de beschikbare oppervlakte voor je pup en breidt deze geleidelijk aan uit tot je hond tenslotte vrije toegang heeft tot die ruimtes die jij voor hem OK vind.

Het is niet omdat je een bench gebruikt voor de zindelijkheidstraining dat je hond de rest van zijn leven in een bench moet doorbrengen.

Een bench is een manier om hem duidelijk te maken wat zijn nest is en waar hij dus vooral niet zijn behoefte mag doen. Bovendien is het voor een pup vaak ook een 'safe space', een plek waar ze zich op hun gemak voelen in die grote nieuwe wereld die plots voor hen is opengegaan.45 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven